Mesterbakeren levererar färskt bröd och bakverk till Rema 1000. De 10 bagerierna levererar varje dag färskt bröd, bullar och frallor till butiker över hela landet. För ett företag som Mesterbakeren är det avgörande att alla anställda har grundläggande kunskaper i hygien, HMS och goda produktionsrutiner. Ett misslyckande av detta kan ha mycket negativa effekter för företaget.

För att säkerställa att alla har genomfört obligatorisk utbildning och har giltiga certifieringar, har Mesterbakeren använt utbildningsplattformen Didac trainer. Inledningsvis har Mesterbakeren utvecklat en webbaserad hygienkurs, en kurs de själva har utvecklat i författarverktyget som finns integrerat i Didac trainer. Kursen, som är ca 30 minuter lång, omfattar ämnen som handtvätt, arbetskläder, personliga tillhörigheter och personligt beteende. Kursen innehåller ett antal olika verktyg såsom ljud, film och olika typer av uppgifter/ övningar.

Kursen fungerar som en certifiering och har en giltighet på 12 månader. När utgångsdatumet närmar sig får de anställda automatiskt ett meddelande från systemet om att det nu är dags att certifiera om sig. Både påminnelser för att slutföra webbkurser och certifieringar meddelas automatiskt från systemet, vilket gör att webbportalen fungerar som en ”kursmaskin” med minimal manuell uppföljning.

”Det viktiga framöver är att hålla fokus uppe hos medarbetarna. Vi kommer därför snart
att distribuera korta mikrokurser som fokuserar på utvalda kritiska områden, såsom god handhygien och rena arbetskläder. Detta är teman som är bra att upprepa ofta, särskilt i dessa koronatider. Mikrokurserna har satts upp i ett separat schema för meddelanden i Didac trainer och som skickas ut automatiskt från webbportalen på angiven tidpunkt – mycket enkelt och effektivt”, säger en nöjd rektor av Mesterbaker skolan, Helge Arild Olsen.

Helge Arild Olsen, ansvarig för Mesterbaker skolan.

”Vi har stor tilltro till webbaserad utbildning, och att detta är en bra form av utbildning för Mesterbaker framöver, inte bara nu i denna speciella tid vi är i, men också när vi är i en mer normal driftssituation. Vi ska inte sluta med fysiska kurser, men vi ser att e-learning på en hel del områden är en mycket mer effektiv utbildningsform än traditionell kurs och ger oss en helt annan översikt och dokumentation. Den nästa stora e-learning kursen blir en HMS kurs, en grundkurs med ett antal konkreta potentiella risksituationer som vi alla kan känna igen oss i. Vi ser fram emot fortsättningen”, avslutar Helge Arild.